Co to jest granita?

Udostępnij

Granita jest słodkim deserem pochodzącym z południowych Włoch. Nic dziwnego, że kojarzy się z latem, słońcem i dobrą zabawą! W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak zrobić granitę oraz podajemy przepisy na jej najpopularniejsze smaki.

Granita-Getränk

Udostępnij

Granita jest słodkim deserem pochodzącym z południowych Włoch. Nic dziwnego, że kojarzy się z latem, słońcem i dobrą zabawą! W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak zrobić granitę oraz podajemy przepisy na jej najpopularniejsze smaki.

W zależności od konsystencji granita będzie napojem lub lodowym przysmakiem do jedzenia łyżeczką. Od bardzo podobnego – ale gładkiego –  sorbetu różni się ziarnistą, lodową strukturą. Inne popularne nazwy dla tego typu deseru to slush lub slushie. W rodzinnych stronach, czyli na Sycylii, do wykonania granity używano pierwotnie tylko trzech składników: soku z cytryny, cukru oraz lodu sprowadzanego ze zboczy wulkanu Etna. Jedzono ją wraz z tradycyjnymi słodkimi bułeczkami podobnymi do brioszek.

Zaletą tradycyjnej granity jest fakt, że dzięki użyciu naturalnych surowców odznacza się dużą zawartością witamin i mikroelementów. W odróżnieniu od większości lodów oryginalnie nie zawiera również tłuszczu. Ile kalorii ma granita? To zależy od składników: rodzaju użytego soku oraz ilości cukru. Jeżeli np. zastąpimy go niskokaloryczną stewią lub ksylitolem to okaże się, że otrzymamy bardzo dietetyczny i zdrowy deser!

Slush – najpopularniejsze smaki

W słonecznej Italii, gdzie panują w lecie wysokie temperatury, orzeźwiająca granita spożywana jest bardzo często. Oprócz owocowych odmian istnieją także jej warzywne wersje – jedzone przez Włochów bardzo chętnie zwłaszcza na śniadanie. Popularnością cieszą się granity ogórkowe, pomidorowe czy o smaku marchewki.

Innymi cenionymi w jej ojczyźnie są też np. granity pistacjowe, migdałowe lub orzechowe. Wersje te są bardzo eleganckie i podawane często w dobrej klasy restauracjach.

W pozostałych krajach największe uznanie zyskały granity owocowe. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów, które pozwolą przygotować dla 4-5 osób deser o wyjątkowym smaku. Do zrobienia różnych jego odmian potrzebne będą następujące składniki:

W przypadku używania owoców lub innych stałych składników (np. bakalii) masę należy zblendować, jeżeli zaś wykorzystujemy tylko sok – wystarczy dobrze ją pomieszać. Zaletą granity jest to, że bardzo lubi eksperymentowanie! Można śmiało modyfikować przepisy, dodając do nich różnego rodzaju dodatki – np. alkohol. Uświetni wtedy z powodzeniem np. letnią imprezę typu garden party.

Granita pomarańczowa będzie doskonale smakować z dodatkiem wiśniówki lub koniaku. Arbuz zaś świetnie komponuje się z wódką lub białym winem. Amatorzy granity kawowej mogą natomiast pokusić się o wzbogacenie jej odrobiną szlachetnej whisky. Z kolei truskawkowa granita z szampanem nadaje się doskonale na romantyczną randkę.

Jak zrobić granitę?

Do wyrobu lodowego deseru doskonale sprawdzi się granitor, czyli profesjonalna maszyna do granity. Urządzenie to będzie niezastąpione w gastronomii, ponieważ w krótkim czasie umożliwia przygotowanie dużej ilości deseru. Znajdzie zastosowanie w restauracji, kawiarni, food trucku oraz lodziarni. Stoiska z orzeźwiającą granitą oblegane będą na pewno na wszelkiego rodzaju jarmarkach, festynach oraz w miejscach typowo turystycznych – przy plażach lub promenadach.

Dobra maszyna do slushy powinna mrozić produkt do temperatury ok. -2°C oraz być wyposażona w stale obracające się mieszadło. Dzięki niemu zmrożona masa zachowa półpłynną konsystencję z wyczuwalnymi kawałkami lodu. Doskonale sprawdzają się urządzenia wyposażone w przezroczyste zbiorniki, dzięki którym granita będzie atrakcyjnie prezentowana klientom. Dobrze nadaje się zwłaszcza poliwęglan o dużej przejrzystości. Jest on dodatkowo bardzo wytrzymały – odporny na stłuczenie oraz łatwy do wyczyszczenia.

Co jeżeli chcemy przygotować granitę w mniejszej ilości tylko dla domowników lub odwiedzających nas gości? Jest to jak najbardziej możliwe, ale wymaga sporo wolnego czasu. Gotową masę należy przelać do dużego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin (nawet 5-6). W tym czasie trzeba ją co pół godziny dobrze mieszać widelcem.

Czym jest granita – podsumowanie

Granita stanowi świetny pomysł na orzeźwiający deser w upalny letni dzień. Jeżeli mamy lokal gastronomiczny warto wprowadzić ją do naszego menu. Uniwersalne owocowe desery są udaną propozycją zarówno dla najmłodszych, jak i starszych gości. Serwować można również dietetyczne wersje granity, zamieniając cukier na nieco mniej kaloryczne odpowiedniki.

Właściciele barów czy kawiarni mogą z kolei pokusić się o zaproponowanie klientom wzmocnionych wersji slushie. Doskonale sprawdzą się one też w coctail-barach lub bufetach w hotelach nad morzem. Należy przy tym pamiętać, że aby móc podawać gościom w dużych ilościach granitę o właściwej konsystencji, trzeba zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt umożliwiający stałe mieszanie lodowej masy. Bez tej funkcji trudno będzie nam zrobić też deser bez cukru, ponieważ chroni on masę przed zamarznięciem. Bez jego dodatku i ciągłego rozrabiania granita mocno zgęstnieje. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku slushie bez dodatku soków owocowych/owoców.

Samodzielne wykonanie granity w domu, chociaż czasochłonne, jest także możliwe. Deser sprawdzi się zwłaszcza podczas niedzielnego obiadu lub specjalnej okazji – np. urodzin. Sprawi na pewno najbliższym wiele przyjemności.


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej