12 potraw wigilijnych – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Wigilia to wyjątkowy dzień. Zastanawiasz się, jakie potrawy podać w czasie kolacji najbliższym? To świetnie! Przygotowaliśmy listę 12 najpopularniejszych dań wigilijnych. Przedstawiamy również ich historię oraz bogatą symbolikę.

Gerichte für Heiligabend

Udostępnij

Wigilia to wyjątkowy dzień. Zastanawiasz się, jakie potrawy podać w czasie kolacji najbliższym? To świetnie! Przygotowaliśmy listę 12 najpopularniejszych dań wigilijnych. Przedstawiamy również ich historię oraz bogatą symbolikę.

Lista 12 tradycyjnych potraw wigilijnych

Kolacja wigilijna składa się z 12 postnych dań. Królują na niej potrawy mączne, ryby, a także dania przyrządzone z grzybów, kiszonej kapusty i suszonych owoców. Używane produkty były łatwo dostępne w zimie w czasach bez lodówek i zamrażarek. Obecnie nowoczesne zasady przechowywania żywności sprawiają, że pory roku już nie determinują naszego menu. Jednak w ten dzień nadal zwykle jemy to co przodkowie. Dzieje się tak, ponieważ wigilijny jadłospis na stałe wrósł w naszą tradycję i posiada głęboką symbolikę.

Spis potraw wigilijnych różnił się nieco w zależności od regionu. Na obszarach nadmorskich jadano wiele ryb, natomiast w regionach puszczańskich gościły głównie dania z grzybów, suszonych owoców i miodu. Wszędzie jednak najważniejszą zasadą była konieczność spróbowania każdej potrawy. W innym przypadku nadchodzący nowy rok mógł okazać się pechowy.

Jeżeli chcesz przyrządzić tradycyjną kolację wigilijną, to się doskonale składa! Przygotowaliśmy listę najpopularniejszych dań spożywanych w ten dzień. Należą do nich:

Karp: ryba podawana najczęściej w formie panierowanych i smażonych dzwonków, czasem pieczona lub serwowana w galarecie. Ten ostatni sposób wywodzi się z dawanej kuchni żydowskiej. Chociaż karp gościł na wigilijnym stole od stuleci, to największą popularność zyskał w czasach powojennych. Brakowało wówczas ryb morskich, a tani i łatwy w hodowli karp znakomicie uzupełnił lukę na rynku. Nie wszyscy go jednak lubią, ponieważ ma dość tłuste mięso. Czasami może też posiadać specyficzny „mułowy” posmak. Łatwo się go pozbędziesz, mocząc karpia w mleku lub obkładając plasterkami cebuli. Tak przygotowaną rybę należy pozostawić na noc w lodówce.

Powyższe menu sprawdzi się w domowej kuchni, musisz je również znać, jeśli myślisz, jak otworzyć restaurację. Wigilijne menu będzie bowiem zazwyczaj gościć na firmowych imprezach świątecznych.

Symbolika potraw wigilijnych

Znaczenie potraw wigilijnych jest niezwykle głębokie. Według tradycji 12 potraw symbolizuje apostołów, którzy zasiedli do ostatniej wieczerzy z Jezusem. Liczba ta kojarzona była również z bogactwem i obfitością. Jeżeli udało się przygotować na ten dzień tyle dań, oznaczało to, że kolejny rok będzie dostatni.

Serwowane podczas Wigilii ryby symbolizują Jezusa oraz odradzanie się życia. Ryby były znakiem pierwszych chrześcijan, ponieważ zostały pokarmem błogosławionym przez Mesjasza. Dodatkowo wiele biblijnych cudów związanych było właśnie z rybami i rybołówstwem. Chleb oraz opłatek natomiast odwołują się bezpośrednio do eucharystii. Są one powszechnie uznawane za symbol nowego życia oraz dostatku. Zjedzenie chleba podczas Wigilii miało sprawić, że nie zabraknie go w przyszłym roku.

Z kolei grzyby w kulturze ludowej uważano za pokarm o szczególnej, magicznej mocy. Dania z nich przyrządzone miały mieć lecznicze właściwości. Skosztowanie ich podczas Wigilii zapewniało siłę i zdrowie. Również suszone owoce posiadały cudowne właściwości – gruszki gwarantowały długie życie, jabłka szczęście w miłości, a suszone śliwki odpędzały złe siły.

Mak, który jest składnikiem bardzo wielu wigilijnych potraw, symbolizuje natomiast szczęście i bogactwo. Jego jedzenie miało zapewnić życie wieczne. Według legend kwiaty maku wyrosły pierwszy raz w miejscu, gdzie spadły krople krwi ukrzyżowanego Chrystusa.

Narzędzia niezbędne do zrobienia potraw wigilijnych

Dobre wyposażenie kuchni gastronomicznej sprawia, że przygotowanie kolacji wigilijnej nawet dla dużej liczby gości przebiegnie z łatwością! Do przyrządzenia większości dań potrzebne będą urządzenia grzewcze, roboty kuchenne oraz naczynia o różnej wielkości. Godnymi polecenia są gastronomiczne produkty marki Royal Catering, które odznaczają się wysoką jakością przy zachowaniu atrakcyjnej ceny. Sprawdzą się świetnie:

Piekarnik elektryczny: świetny do upieczenia ciast, chleba oraz ryb. Można w nim również ususzyć owoce, chociaż lepiej w tym celu użyć suszarki do żywności. Kluczowe informacje o Piekarniku Elektrycznym:

  • Praktyczność – idealny do kuchni, domku letniskowego, kampera
  • Wszechstronność – doskonały do pizzy, bułeczek i ciast! Upiecze kilka dań jednocześnie!
  • Precyzja – ustawienie czasu grzania dzięki timerowi 0-60 min
  • Kompaktowość – 38 l pojemności pozwala upiec dużą rybę, nie zajmując wiele miejsca
  • Wygoda – piekarnik jest łatwy do utrzymania w higienicznej czystości

Kuchenki indukcyjne/elektryczne: ugotujesz na nich pierogi, usmażysz lub udusisz rybę, a także przyrządzisz masy i sosy. Kuchenka indukcyjna – Ø20 cm – 1800 W marki Royal Catering cechuje się:

  • Uniwersalność – przenośna kuchenka pozwala przyrządzić wszystko od sosów po steki
  • Dopasowanie – nadaje się do patelni i garnków o maks. średnicy 20 cm
  • Wiele trybów gotowania – możliwość regulacji temperatury (60-240°C), czasu (0-180 min) i mocy grzania (do 1800 W)
  • Szerokie zastosowanie – idealny sprzęt w cateringu, wakacyjnych kwaterach, akademikach itp.
  • Bezpieczeństwo – ochrona przed przegrzaniem

Robot kuchenny: przemielisz za jego pomocą mak, rozmieszasz idealnie składniki na ciasto na pierogi, a także grzyby do farszu.

  • Wszechstronność – sprzęt kuchenny do wydajnego ugniatania, mieszania i ubijania, w tym akcesoria
  • Wydajność – duża pojemność dzięki misie do miksowania o pojemności 7 l
  • Siła – 350 W zapewnia doskonałe rezultaty przy prostej obsłudze
  • Profesjonalizm – 0-800 obr./min i trzy poziomy mocy dla uzyskania idealnej konsystencji
  • Higiena – prosty w utrzymaniu czystości dzięki łatwo wyjmowanym elementom

Dodatkowo znakomicie się sprawdzą

Garnki, w których ugotujesz barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową oraz kompot z suszu.


Patelnie, na których przygotujesz znakomitego karpia oraz podsmażysz pierogi.


Frytownica, dzięki której ryba będzie smakować jak nigdy dotąd!

12 potraw wigilijnych – podsumowanie

Przez stulecia w czasie Wigilii obowiązywał post. Nie wolno było również pić alkoholu. Chociaż dzisiaj przepisy kościelne zmieniły się w tym względzie, to nadal w większości religijnych domów kultywuje się zasadę niepodawania dań mięsnych. Oprócz wymienionych w tym artykule potraw na stole wigilijnym często można znaleźć też oczywiście inne potrawy. Będą to wszelkiego rodzaju sałatki jarzynowe (np. typu Olivier), gotowane ziemniaki, krokiety z kapustą i grzybami, paszteciki z pieczarkami czy postny żurek. Nieodłącznym elementem wigilijnego stołu jest też opłatek z niekwaszonej mąki, którym łamie się z bliskimi podczas składania życzeń.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Zimowa herbata rozgrzewająca – aromatyczne napary na mrozy!

Gdy za oknem mróz szczypie w policzki, a dłonie szukają ciepła, nic nie rozgrzeje Cię lepiej…

Czytaj więcej

Wino do gotowania – jakie wybrać i jak je łączyć z potrawami?

Wino w kuchni to składnik, który potrafi wydobyć głębię smaku z każdej potrawy. Czerwone czy białe,…

Czytaj więcej

Najlepsze ryby na wigilię – tradycyjne i nowe propozycje

Zastanawiasz się, jaką rybę podać na wigilijnym stole? Możliwości jest mnóstwo! Od klasycznego karpia po bardziej…

Czytaj więcej

Pyłek pszczeli w diecie – jak go stosować?

Pyłek pszczeli to naturalny superfood, który może stać się Twoim sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie…

Czytaj więcej